Gebruik en veiligheid bij fixatie

Veiligheid bij fixatie is onze allergrootste prioriteit. De Onruststoel is bedoeld als medisch hulpmiddel om zorgvragers die een gevaar vormen voor zichzelf en hun omgeving tijdelijk van hun vrijheid te beroven.

Deze vorm van vrijheidsberoving dient enkel als laatste redmiddel bij vlagen van extreme agressie. Ga steeds na of er geen andere, minder vrijheidsbeperkende oplossingen voor handen zijn voordat je overgaat tot de fixatie van de zorgvrager. Neem bv. eerst alle oorzaken van de motorische onrust weg, pas de omgeving aan of hou meer toezicht. Ook zorgvragers met motorische onrust hebben recht op hun vrijheid. Zorg steeds voor toestemming van de zorgvrager of wettelijke vertegenwoordiger voorafgaand aan de vrijheidsbeperkende interventie.

Hoe moet je de Onruststoel gebruiken?

 • 1
  Controleer de remmen

  Zorg ervoor dat de remmen van de achterste zwenkwielen op staan voordat je de zorgvrager in de stoel zet.

 • 2
  Open het tablet

  Het tablet kan je openen met een van de bijgeleverde sleutels.

 • 3
  Plaats de zorgvrager in de stoel

  Laat de zorgvrager zo ver mogelijk naar achteren plaatsnemen in de Onruststoel.

 • 4
  Tablet sluiten

  Sluit het tablet terwijl de zorgvrager tegen de rugleuning blijft zitten. Zo voorkom je dat het bovenlichaam in contact komt met de zijkant van het tablet.

 • 5
  Plaatsing van de benen

  Controleer steeds of de benen lichtjes gespreid zijn, zodat de abductieklos, die zich aan de onderzijde van het tablet bevindt, niet tegen de knieën van de zorgvrager botst.

 • 6
  Verwijder de sleutel

  Neem de sleutel uit het slot en bewaar hem op een plek die niet toegankelijk is voor de zorgvragers.
  Controleer steeds handmatig of het tablet goed gesloten is!

 • 7
  Het muuranker

  Bevestig de Onruststoel aan de muur met behulp van het muuranker wanneer de zorgvrager extreem onrustig is en de remmen niet meer voor voldoende fixatie zorgen.

 • 8
  Begeleiding

  Hou de zorgvrager nauwlettend in het oog en zorg voor de nodige begeleiding. Is de zorgvrager gekalmeerd, haal hem dan weer uit de stoel.

Heb je interesse in de Onruststoel?

Neem dan nu contact met ons op!
Contacteer ons